散打, luokka 13 ja kevätloma suunnitelma.

Tulee vähän pitempi kirjoitus, mutta ehkäpä yksi romaani silloin tällöin mahtuu joukkoon!

Kilpailuun osallistujat. 
Päätin osallistua Pekingin yliopiston järjestämään Sanda -kilpailuun. Pystyotteluni on kyllä pahasti ruosteessa, mutta säännöt olivat samantapaiset, kun aiemmin harrastamassani Sin Moo Hapkidossa. Näin ollen ei tarvinnut uusia sääntöjä kauheasti opetella, vaan pystyin kaivelemaan vanhaa totuttua ottelu tapaa esiin. Sanda on siis ikään kuin kiinalaisten versio kickboxingista ja sitä kautta minullekin selitettiin, millaisesta lajista oikein on kyse. Kuukauden valmistautumisajalla ihan hirveitä odotuksia en itseeni ladannut, varsinkin kun olin melko varma, ettei raskainta, hurjaa +60 kiloisten tyttöjen sarjaa saada täällä kasaan.

Perjantain punnitushan oli siis osaltani lähinnä rituaalinen, koska sarjani oli käytännössä avoin tuosta 60 kilosta ylöspäin. Jostain syystä jännitin sitä silti, liekö jäänyt joku BJJ punnitustilanteiden jännitys päälle vielä parin vuoden jälkeenkin. Puntari oli kuitenkin ohi alle 5 minuutissa, jännityksen siirtyen saman tien sunnuntain matsien odottamiseen. Sunnuntaina olin hermostunut, vaikkakin en niin pahasti kuin pelkäsin. Kisoihin tuli vielä viime hetken aikataulumuutoksia edellisenä yönä, enkä ollut varma saanko ketään mukaan kisoihin tsemppaamaan. Lähdin avaamaan koipia ja katsomaan MMA klubin treenejä ja valmentaja koitti vielä tsempata ja sanoa että menet sinne ja kunhan osoitat edustavasi meidän mentaliteettia otella, niin ihan sama häviätkö vai voitatko.  Tai ainakin näin tulkitsin siitä mitä ymmärsin. 
Suomi vs. Venäjä semi-finaali. 

Paikan päällä ei ollut yhtään niin kaoottista mitä olin odottanut. Mulla oli ensimmäisenä vastustajana venäläinen tyttö, jonka tunnen yhdeltä kurssilta. Raukkaparka melkein pissasi housuun tajutessaan mun olevan vastustaja. Koitin siinä sitten kuitenkin toistakin tsempata, ja jälkeenpäin tyttö oli tosi helpottuneen ja onnellisen oloinen uskallettuaan otella. Aiemmin MMA pojat oli neuvoneet olemaan aggressiivinen, yhden erän kestäessä vain noin 1,5 minuuttia. Koska tyttö selkeästi arasteli minua, prässäsinkin vähän enemmän. Ruosteisuus näkyy ottelu videolla, potkujen asento on aivan mitä sattuu ja lyönnitkin välillä lähinnä roiskaisuja, mutta näistähän sitä oppii. Ekasta matsista siis voitto. 

Epäuskoinen olo finaali voiton jälkeen. 
Erien välissä seuratoveri sanoi, etten voisi mennä aivan niin prässäten seuraavaan erään. Finaalin vastustaja oli selkeästi kokeneempi eikä pelkäisi minua. Siitähän sitä sitten meni se tekeminen vähän jäihin ja roiskimiseksi. Tuntui, että korvien välissä ajatukset koitti pöristä kauheasti, mutta mitään ei tapahtunut. Tekeminen oli jäykemmän oloista (ja näköistä) ja vaikka omaan käteen osumat tuntui kovilta, ei niillä näyttänyt olevan samaa vaikutusta kuin aiemmassa erässä. Suomesta sain myöhemmin kommenttia, että olit aika jyrä. Eeeeeeeli, liikettä voisi miettiä seuraavissa treeneissä. Ja sitä ettei ota lyöntejä naamalla vastaan. En oikein vieläkään tiedä millä perustein finaalin voitin, sillä olin ensimmäisen erän jälkeen aivan varma sen erän tappiosta, enkä oikein tuntunut saavaan matsista kiinni seuraavissakaan erissä. Noh, joku fiksumpi 老师(opettaja) teki arvioinnit, luottakaamme hänen osaamiseensa! Kevään kisoihin vähän enemmän sitten liikettä ja vähän vähemmän terminaattoria. 

Luokan 13 aamupala.
Viime viikolla meidän luokka kysyi opettajalta, voisimmeko pitää pikkujoulu tyyppiset juhlat. Meidän luokka on muutenkin nyt pitänyt yllättävän rokulimpaa menoa kyseisen opettajan tunneilla, mikä on ihan mukavaa vaihtelua. Vähän tosin pelottaa miten käy opiskelutahdin ennen loppukokeita... Viime viikon torstaina tuotiin baozeja aamupalaksi ja tänään opiskelun sijaan tilattiin korealaista ruokaa ja hölötettiin. Meidän luokka on onneksi osoittautunut mahtavaksi poppooksi ja harmittaa kun ison osa lähtee takaisin kotiin puolen vuoden kohdalla. En myöskään tiedä pidetäänkö meidät loput samassa luokassa kevätlukukaudellakin. 


Jotenkin on onnistuttu myös jekuttamaan kyseinen opettaja katsomaan kanssamme elokuvia tunnilla. On kuitenkin myös keskusteltu ihan vakavistakin aiheista, kuten aborteista ja HIV ongelmista. Aluksi kaikki pelkäsi tätä opettajaa, koska ekalla tunnilla hän ilmoitti vaativansa meiltä paljon ja ensimmäinen viikko oli superstressaava kaikista. Nyt kaikki kuitenkin toivoo, että saisimme kyseisen opettajan keväällekin. Tunnit on muutenkin tuntuneet vähän helpommilta välikokeiden jälkeen ja läksyä on tullut aiempaa vähemmän. Näillä näkymin mua ollaan siirtämässä keväällä intermediate tasolta advanced tasolle, mikä jännittää aika paljon koska varsinkin puhumisen kanssa mulla on edelleen tosi paljon vaikeuksia. Toki se sujuu paljon paremmin, kun tullessa, mutta kömpelöä ja yksinkertaista se on silti.


Kanaa ja gimbapia. 

Aloin myös suunnitella kevät loman retkeilyä, varaten junaliput ja majoitukset. Tai koska täällä junaliput tulevat myyntiin vasta 30 päivää ennen matkaa, kyseessä oli omaksikin yllätyksekseni "submitting reservation". Eli varasin junalipun, minulle ilmoitettiin minä päivänä se viimeistään myönnetään ja tässähän sitä nyt hiukan jännityksellä odotetaan, saanko kaikki liput. Ensimmäisen välin junalippu minulle myönnettiin viikon lopulla. Nyt toivon seuraavan etapin lippu tulevan vielä tämän päivän puolella. Tällä hetkellä suunnitelma on lähteä kiertämään Pekingistä àQingdao àShanghai àWuhan àChongqing àXian ja takaisin Pekingiin ennen Kevät juhlan eli kiinalaisen uudenvuoden matkustus ryntäyksiä. Katsotaan sitten, jos aikaa ja rahaa vielä on Kevät juhlan jälkeen matkustaa vaikkapa Harbiniin. 

Kevät juhla on kiinalaisten tärkein ja suurin juhla. Ajan kohta vaihtelee vuosittain, tänä vuonna juhla osuu helmikuun viidennelle päivälle. Kuten useimmat varmasi tietävätkin, jokaisella vuodella on oma eläimensä, minkä mukaan horoskoopit määräytyvät Aasiassa. Tämä vuosi on koiran vuosi, seuraavan vuoden eläin on possu. Näiden horoskooppien mukaan osa kiinalaisista tekee valintoja mm. aviopuolisoista. Vanhemmat puolestaan pyrkivät lastenhankintaan usein niin, että lapsi syntyisi lohikäärmeen tai tiikerin vuonna, sinä vuonna syntyneiden katsotaan olevan onnekkaimpia ja menestyvimpiä. 

Kevät juhlaa vietetään perinteisesti perheen kanssa. Silloin eri paikkakunnilla asuvat sukulaiset, opiskelijat ja siirtotyöläiset palaavat kotikonnuilleen aiheuttaen maailman suurimman valtion sisäisen muuttoliikkeen. Ihmisten asuminen on sidottu Kiinassa hukou nimiseen asuinpaikka järjestelmään, joka määrää missä kenenkin on asuttava pysyvästi. Koska hukoun asuinpaikkaa ei aina saa tai voi vaihtaa, on Kiinassa paljon väliaikaisesti muualla asuvia siirtotyöläisiä. Hukou määrää missä voit saada mm. terveyspalveluja ja koulutusta, joten pysyviä, koko perheen muuttoja on mahdoton tehdä ilman hukoun muutosta. Hukoun antamilla oikeuksilla on eroja kaupunkilaisten ja maalaisten välillä. Kiinassa ollaan ottamassa käyttöön henkilökohtaista pisteytysjärjestelmää kansalaisille, ja saakin nähdä vaikuttaako se hukoun käytäntöihin jotenkin. 

Kommentit